AKTUÁLIS


Új élet a soproni Winelife Borászatnál

Még csak két éve múlt, hogy azt írtuk a Winelife-ról, hogy immár Linzer-Orosz Borászat néven folytatják, az alapítók nevének megfelelően. A fertőrákosi központ kibővítése, modern borászattá alakítása már akkor napirenden volt, de jól tudjuk, hogy mennyi nehézség jöhet közbe egy ilyen folyamat során. A pályázatok magyaros sajátosságai sem segítették őket, így aztán meglepő fordulat állt be a pince életében: Új, egyedüli tulajdonosként a szőlőművelést régóta profi módon művelő Hajdú Tamás (képünk jobbra) lépett be a történetbe, Linzer Samu pedig továbbra is borászként segíti a munkát.
Írta: Bányai Gábor Botond


BGB: Nyilván az érdekli elsősorban az olvasót, hogy mi lesz most a névhasználattal?

Hajdú Tamás: Újra Winelife néven folytatjuk, ezt a nevet nagyon jól bevezették Samuék.

BGB: A soproni szőlőszakma jól ismer téged, de még én is csak névről… Profi szőlészként miképp keveredtél bele ebbe a történetbe?

HT: Messzebbről kezdem. Sok-sok éve negyed hektáron kezdtem szőlészkedni, és lassan-lassan, kizárólag a szőlő értékesítésből nőtt a terület egyre nagyobbá. Mikor elértem azt a méretet, hogy már sok külső munkaerőt kellett foglalkoztatnom, eszembe jutott, ezeket az általam már betanított, minőségi munkára képes embereket kár nem egész évben foglalkoztatni. Így újabb üzletágba vágtam bele, ez pedig a bérművelés lett, ami nagyon rövid idő alatt – mindössze három évről beszélünk – rendkívül sikeres lett.

BGB: Több kérdésem is lenne ezen a ponton: Egyrészt mindenhonnan azt hallom, hogy Sopronban óriási probléma a munkaerő, hogy sikerült ez neked? Másrészt, mit jelent az, hogy rendkívül sikeres lett?

HT: Az első kérdésre az a válasz, hogy a munkavállalóim Borsodból valók, ugyanakkor már jó ideje Sopronban töltik az év jelentős részét. Nagyon magas bért kapnak tőlem, de ezért minőségi munkát várok el. Mint említettem, rengeteg energiát fordítottam a képzésre, ezért kár lenne, ha elmennének. A másik kérdésre az a válasz, hogy több mint 800 hektár szőlő kézimunkáját végezzük, döntő részben Ausztriában. Olyan nevek a partnereink, mint az Esterhazy, a Weninger vagy az Iby. A 800 hektárból mintegy 80 már saját szőlőterület.




BGB: Erre miért van szükség? Azt hallom, hogy nagyon alacsonyak a szőlő árak, néha még nullszaldóra sem jön ki az év…

HT: Nekem még akkor is megéri, mivel így tudom minden időpontban kiterhelni azt a negyven embert, akit egész évben foglalkoztatok. Az osztrák pincészetekhez pontosan akkor kell menni, amikor kérik, így az idő menedzsment nagyon nehéz. A sajátomba akkor megyek, amikor akarok…

BGB: Hogy jött a képbe a Winelife?

HT: Samut ezer éve ismerem, a Margitbányai Szövetkezetnek (Linzer Sámuel egyik osztrák munkahelye – a szerk.) én is tagja vagyok. Egyrészt a borászat még hiányzott ebből a szerintem elég jól felépített vertikumból, így a szőlő sokkal magasabb hozzáadott értéken tud értékesülni. Másrészt ezzel jövőképet tudok adni a fiaimnak, és persze láttam, hogy a Winelife-ban elkél a segítség. Szerencsére Samuval könnyen meg tudtam egyezni, az ő szakmai múltja, tudása és tapasztalata óriási kincs a pincészetnek.

BGB: Mi lesz a fertőrákosi tervekkel? Ott ugye már elkészült a borkóstoló, vendéglátó egység, viszont a borászat még csak a terveken létezik.

HT: Már most, ősszel megkezdjük az előbbi fejlesztését, raktárt, új vendéglátó részlegeket alakítunk ki, hogy több vendéget, magasabb színvonalon tudjunk kiszolgálni. A borászat munkáit is megkezdjük még az idén, szerencsére a Samuék által megnyert pályázat él, így abban is előre tudunk lépni gyorsan. Azt tűztem ki célul, hogy tavaszra elkészüljön az épület, és a 2021-es szüretre már teljes gőzzel üzemeljen.

BGB: Gondolom nem a teljes, 80 hektáros terület szőlőjét dolgozzátok majd fel…

HT: Mindenképpen fontolva haladunk majd. A Winelife-nak van egy nagyon jól felépített, szépen mozgó, elégedett vevőkből álló piaca, így van mire alapoznunk. Mindenképpen fejlesztjük is ezt, mégpedig új hazai területek megnyitásával, de exporttal is. Csak annyit fogunk készíteni, amit a piacunk enged. Remek az egész arculat is, fiatalos és lendületes, ebben sem tervezünk változást. A szortimentet viszont fejleszteni fogjuk, egyrészt szélesebb lesz a fajtaborok választéka, másrészt nagyobb hangsúlyt fektetünk majd a prémium borokra.




BGB: Egészen elképesztő az a tudatos nyugalom, amivel beszélsz erről az egészről, pedig egy ilyen széleskörű vállalkozást nem egyszerű működtetni. Mi vezérel a tevékenységedben?

HT: Egyrészt amit már említettem, vagyis hogy jövőképet tudjak adni a két fiamnak. Másfelől én az egész céget egy nagy családnak tekintem, ahol az embereim bármilyen problémával hozzám fordulhatnak. Ez a közösség építés motivál leginkább, egy minden részletében nagyon magas színvonalú, de barátságos vállalkozást létrehozni, hogy az aki megkóstolja a borainkat, aki eszik és iszik a vendéglátásunkban, ugyanolyan elégedett legyen, mint az osztrák pincészetek, akiknek dolgozunk a szőlőben.

A Winelife hordómintái:

Furmint Prémium 2019
Tartályminta. Világos citromsárga megjelenés zöldes árnyalattal. Illata telt, kifejezetten fajtajelleges, zöldalmával, pici élesztős érintéssel, herbával, bodzával, egressel. Szájban finom savkészletet mutat, nagyon barátságos, szájbetöltő szerkezetet, pici fenolos húzást. Telt, de roppanós gyümölcsösség, pici mandula a torokban, komoly potenciál. ****/*****

Zweigelt 2019
Mely rubin színvilág lilás széllel. Illata áradó, nagyon (fekete)gyümölcsös, karakteresen fajtajelleges, borsos, szinte direkt, de mégis preciz. Érintésnyi pozitív vegetalitás, ami jól áll neki a lendület oldalán. A korty eleje a remek savakat mutatja meg, a tannin karakteres, de jól kifejtett, a gyümölcs vibráló, a bor feszes struktúra, de betölti a szájat. Pici sósság, meg a szinte csípős bors jelenti a végét, de bánja a kánya... Izgalmas, nagyon fiatal bor, ****++

Kékfrankos 2018
Csillogó rubin színvilág, áradó illat sűrű fajtajegyekkel: meggyel, áfonyával, keleti fűszerekkel, feszes mineralitással, a nagyon jó használt hordó jegyeivel. Szájban remek savak, nagyon finom szerkezetű tannin, ugyanakkor mégis élénk hordóhatás tölggyel, vaníliával. A gyümölcs a korty második felében teljesedik ki. Fiatal tétel, sima, csiszolt szerkezettel. ****/*****

Cabernet Sauvignon 2018
Szinte fekete megjelenés bíbor széllel. Illata közepesen élénk, de már első szippantásra megjelenik benne karakteres, szinte fémes, penge mineralitás. Borsos és meggyes fajtajegy, tömör illatszerkezet, alig feltűnő hordó. A korty elején szép sav mutatkozik, egyensúlya tökéletes, szerkezete feszes, a tannin nem kevés, de jól szerkezet. A hordó a korty második felében tűnik fel és elkísér a torokig. Fiatal, ásványos bor hosszú echoval. *****-







« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Új élet a soproni Winelife Borászatnál

Még csak két éve múlt, hogy azt írtuk a Winelife-ról, hogy immár Linzer-Orosz Borászat néven folytatják, az alapítók nevének megfelelően. A fertőrákosi központ kibővítése, modern borászattá alakítása már akkor napirenden volt, de jól tudjuk, hogy mennyi nehézség jöhet közbe egy ilyen folyamat során. A pályázatok magyaros sajátosságai sem segítették őket, így aztán meglepő fordulat állt be a pince életében: Új, egyedüli tulajdonosként a szőlőművelést régóta profi módon művelő Hajdú Tamás (képünk jobbra) lépett be a történetbe, Linzer Samu pedig továbbra is borászként segíti a munkát.
Írta: Bányai Gábor Botond


BGB: Nyilván az érdekli elsősorban az olvasót, hogy mi lesz most a névhasználattal?

Hajdú Tamás: Újra Winelife néven folytatjuk, ezt a nevet nagyon jól bevezették Samuék.

BGB: A soproni szőlőszakma jól ismer téged, de még én is csak névről… Profi szőlészként miképp keveredtél bele ebbe a történetbe?

HT: Messzebbről kezdem. Sok-sok éve negyed hektáron kezdtem szőlészkedni, és lassan-lassan, kizárólag a szőlő értékesítésből nőtt a terület egyre nagyobbá. Mikor elértem azt a méretet, hogy már sok külső munkaerőt kellett foglalkoztatnom, eszembe jutott, ezeket az általam már betanított, minőségi munkára képes embereket kár nem egész évben foglalkoztatni. Így újabb üzletágba vágtam bele, ez pedig a bérművelés lett, ami nagyon rövid idő alatt – mindössze három évről beszélünk – rendkívül sikeres lett.

BGB: Több kérdésem is lenne ezen a ponton: Egyrészt mindenhonnan azt hallom, hogy Sopronban óriási probléma a munkaerő, hogy sikerült ez neked? Másrészt, mit jelent az, hogy rendkívül sikeres lett?

HT: Az első kérdésre az a válasz, hogy a munkavállalóim Borsodból valók, ugyanakkor már jó ideje Sopronban töltik az év jelentős részét. Nagyon magas bért kapnak tőlem, de ezért minőségi munkát várok el. Mint említettem, rengeteg energiát fordítottam a képzésre, ezért kár lenne, ha elmennének. A másik kérdésre az a válasz, hogy több mint 800 hektár szőlő kézimunkáját végezzük, döntő részben Ausztriában. Olyan nevek a partnereink, mint az Esterhazy, a Weninger vagy az Iby. A 800 hektárból mintegy 80 már saját szőlőterület.




BGB: Erre miért van szükség? Azt hallom, hogy nagyon alacsonyak a szőlő árak, néha még nullszaldóra sem jön ki az év…

HT: Nekem még akkor is megéri, mivel így tudom minden időpontban kiterhelni azt a negyven embert, akit egész évben foglalkoztatok. Az osztrák pincészetekhez pontosan akkor kell menni, amikor kérik, így az idő menedzsment nagyon nehéz. A sajátomba akkor megyek, amikor akarok…

BGB: Hogy jött a képbe a Winelife?

HT: Samut ezer éve ismerem, a Margitbányai Szövetkezetnek (Linzer Sámuel egyik osztrák munkahelye – a szerk.) én is tagja vagyok. Egyrészt a borászat még hiányzott ebből a szerintem elég jól felépített vertikumból, így a szőlő sokkal magasabb hozzáadott értéken tud értékesülni. Másrészt ezzel jövőképet tudok adni a fiaimnak, és persze láttam, hogy a Winelife-ban elkél a segítség. Szerencsére Samuval könnyen meg tudtam egyezni, az ő szakmai múltja, tudása és tapasztalata óriási kincs a pincészetnek.

BGB: Mi lesz a fertőrákosi tervekkel? Ott ugye már elkészült a borkóstoló, vendéglátó egység, viszont a borászat még csak a terveken létezik.

HT: Már most, ősszel megkezdjük az előbbi fejlesztését, raktárt, új vendéglátó részlegeket alakítunk ki, hogy több vendéget, magasabb színvonalon tudjunk kiszolgálni. A borászat munkáit is megkezdjük még az idén, szerencsére a Samuék által megnyert pályázat él, így abban is előre tudunk lépni gyorsan. Azt tűztem ki célul, hogy tavaszra elkészüljön az épület, és a 2021-es szüretre már teljes gőzzel üzemeljen.

BGB: Gondolom nem a teljes, 80 hektáros terület szőlőjét dolgozzátok majd fel…

HT: Mindenképpen fontolva haladunk majd. A Winelife-nak van egy nagyon jól felépített, szépen mozgó, elégedett vevőkből álló piaca, így van mire alapoznunk. Mindenképpen fejlesztjük is ezt, mégpedig új hazai területek megnyitásával, de exporttal is. Csak annyit fogunk készíteni, amit a piacunk enged. Remek az egész arculat is, fiatalos és lendületes, ebben sem tervezünk változást. A szortimentet viszont fejleszteni fogjuk, egyrészt szélesebb lesz a fajtaborok választéka, másrészt nagyobb hangsúlyt fektetünk majd a prémium borokra.




BGB: Egészen elképesztő az a tudatos nyugalom, amivel beszélsz erről az egészről, pedig egy ilyen széleskörű vállalkozást nem egyszerű működtetni. Mi vezérel a tevékenységedben?

HT: Egyrészt amit már említettem, vagyis hogy jövőképet tudjak adni a két fiamnak. Másfelől én az egész céget egy nagy családnak tekintem, ahol az embereim bármilyen problémával hozzám fordulhatnak. Ez a közösség építés motivál leginkább, egy minden részletében nagyon magas színvonalú, de barátságos vállalkozást létrehozni, hogy az aki megkóstolja a borainkat, aki eszik és iszik a vendéglátásunkban, ugyanolyan elégedett legyen, mint az osztrák pincészetek, akiknek dolgozunk a szőlőben.

A Winelife hordómintái:

Furmint Prémium 2019
Tartályminta. Világos citromsárga megjelenés zöldes árnyalattal. Illata telt, kifejezetten fajtajelleges, zöldalmával, pici élesztős érintéssel, herbával, bodzával, egressel. Szájban finom savkészletet mutat, nagyon barátságos, szájbetöltő szerkezetet, pici fenolos húzást. Telt, de roppanós gyümölcsösség, pici mandula a torokban, komoly potenciál. ****/*****

Zweigelt 2019
Mely rubin színvilág lilás széllel. Illata áradó, nagyon (fekete)gyümölcsös, karakteresen fajtajelleges, borsos, szinte direkt, de mégis preciz. Érintésnyi pozitív vegetalitás, ami jól áll neki a lendület oldalán. A korty eleje a remek savakat mutatja meg, a tannin karakteres, de jól kifejtett, a gyümölcs vibráló, a bor feszes struktúra, de betölti a szájat. Pici sósság, meg a szinte csípős bors jelenti a végét, de bánja a kánya... Izgalmas, nagyon fiatal bor, ****++

Kékfrankos 2018
Csillogó rubin színvilág, áradó illat sűrű fajtajegyekkel: meggyel, áfonyával, keleti fűszerekkel, feszes mineralitással, a nagyon jó használt hordó jegyeivel. Szájban remek savak, nagyon finom szerkezetű tannin, ugyanakkor mégis élénk hordóhatás tölggyel, vaníliával. A gyümölcs a korty második felében teljesedik ki. Fiatal tétel, sima, csiszolt szerkezettel. ****/*****

Cabernet Sauvignon 2018
Szinte fekete megjelenés bíbor széllel. Illata közepesen élénk, de már első szippantásra megjelenik benne karakteres, szinte fémes, penge mineralitás. Borsos és meggyes fajtajegy, tömör illatszerkezet, alig feltűnő hordó. A korty elején szép sav mutatkozik, egyensúlya tökéletes, szerkezete feszes, a tannin nem kevés, de jól szerkezet. A hordó a korty második felében tűnik fel és elkísér a torokig. Fiatal, ásványos bor hosszú echoval. *****-







« Vissza az előző oldalra